Tanıtım Bilgileri
Ana Yazılım Programı :Tüm işletmeler tarafından kullanılabilecek ana muhasebe programıdır.
Simülasyon Programı :Ana yazılım üzerinde çalışacak eğitim amaçlı programdır.
Ara Program :Ana programı satın alan işletmelerin, talep etmesi halinde, şubelerinin, yetkili bayilerinin, yetkili satıcıların, dağıtımcılarının (distribütörlerinin) ya da benzeri alt örgütlerinin muhasebe sistemlerindeki verilere erişerek istenen raporlamaları yapabilmesini sağlayan ara yazılım programıdır.
Çözüm İçeriği
Eğitim amacıyla hazırlanacak simülasyon programı, finans işkolu dışında kalan işkollarında (reel sektörlerde) faaliyette bulunan işletmelerin, muhasebe, raporlama, teklif hazırlama, maliyetlendirme ve fiyatlandırma, satış/pazarlama işlemlerinin yerine getirilmesi amacıyla geliştirilmekte olan ana yazılım programı üzerinde çalışacak bir program olacaktır. Simülasyon programı bu ana yazılım programı üzerinde çalışacak biçimde tasarlanmıştır ve bu nedenle, simülasyon eğitimleri katılımıcları, eğer ana yazılım programını kullanıyorlarsa, kendi firma yazılımları üzerinde çalışıyormuş gibi rahat edecek ve sistemi derinlemesine tanıyacaklardır. Simülasyon eğitimi programının kullanıcı dostu tasarımı nedeniyle, katılımcıların ana yazılım programını kullanmaya işletmelerde çalışıyor olması halinde de sorun oluşmayacaktır. Ana yazılım programını kullansın kullanmasın tüm katılımcılara, hem Similasyon Programı Kullanım Rehberi El Kitapçığı, hem de İşletmelerde Finansal Yönetim ve Denetim Teknikleri Kitapçığı dağıtılacaktır. Bu kitapçıklardan birincisi, simülasyon programı kullanımına ilişkin genel bilgileri verecek ve ekran tanıtımlarını yapacak; ikincisi ise, katılımıcılara işletme muhasebesi ve finansal yönetim ve denetim teknikleri hakkında bilgi verecektir.
Teknik Altyapı
Tüm yazılım programları ORACLE 12C DATABASE (Vertibananı) üzerinde geliştirilmekte ve ORACLE FUSION MIDDLEWARE FORMS/REPORTS 12C geliştirme enstrümanlarından yararlanılmaktadır. Yazılım uygulaması Microsoft Windows üzerinde gerçekleştirilmekte ve web üzerinden ulaşım ORACLE WEBLOGIC 12C ile sağlanmaktadır. Ayrıca, ORACLE’ın bulut teknolojisini de desteklemesi nedeniyle, talep edilmesi halinde tüm uygulama tablet ve mobil cihazlar üzerinden de gerçekleştirilebilmektedir.
Ana Yazılım Programı
Finans işkolu dışında kalan tüm işkollarında (reel sektörlerdeki) faaliyette bulunan küçük/orta boy işletmelerin, muhasebe, raporlama, teklif hazırlama, maliyetlendirme ve fiyatlandırma, satış/pazarlama işlemlerinin yerine getirilmesi amacıyla geliştirilmiş olan bu yazılım programı, bu büyüklükteki işletmelerin kullandıkları mevcut yazılım programlarının taşıdığı zaafiyetleri ortadan kaldırmayı amaçlamaktadır.
Sözü edilen işletmelerin, yaygın kullanılan tanımla KOBİ’lerin kullandıkları mevcut yazılım programları, sadece Vergi Usul Kanunu’na (V.U.K.) uygun raporlar üretebilen ve zayıf raporlama özellikleri olan programlardır. Geliştirmekte olan yazılım programı, sadece V.U.K.’na göre değil, Uluslararası Muhasebe Standartlarına (U.M.S./I.A.S.) ve Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarına (U.F.R.S./I.F.R.S.) uygun kayıtlar ve raporlar üretebilecek nitelikte hazırlanmış olup; yabancı para kur riskinin, faiz riskinin, likidite riskinin, kredi riskinin ve operasyon riskinin ölçülmesini, takip edilmesini, raporlanmasını sağlayacak biçimde tasarlanmıştır. Bu çerçevede, bu yazılımı kullanan işletmelerin, stoklarının, stok maliyetlerinin, ticari alacaklarının, ticari borçlarının, kullandıkları kredilerin, vb. diğer tüm bilanço kalemlerinin yaratabileceği faiz riskini, yabancı para cinsinden oluşan bilanço kalemlerinin yaratabileceği kur riskini, nakit tahsilat yapılmadan yapılan her türden vadeli satışların (çek/senet karşılığı veya açık hesap borcuyla) yaratabileceği kredi riskini, tüm işlemlerin yaratabileceği likidite riskini ve belirli kriterlere göre oluşabilecek operasyon riskini anlık olarak ölçmeleri ve bu risklerin oluşturacağı kar/zararı anlık olarak gelir tablolarında izlemeleri mümkün olabilecektir.
Ayrıca, işletmelerin bilançolarının nakde dönüştürülmüş halini, gerekli faiz, kur ve diğer düzeltmeleri yapılmış piyasa değerlerini anlık olarak izlemeleri de mümkün olabilecektir. Başka bir biçimde ifade edilirse, işletmelerin kayıtları, mali tabloları ve raporları banka hassasiyetinde oluşturulmaktadır.
Simulasyon Programı
Simülasyon yazılım programı, ana yazılım programını kullanan işletmelerin alt örgütlerinde (şubeler, bayiler, satıcılar, dağıtımcılar, vb.), çalışanlarının eğitimleri amacıyla kullanılmak üzere, ücretsiz olarak sunulan bir ürün olarak verilecek; ana yazılım programını kullanmayan işletmelere de saptanacak bir ücret karşılığında, bu defa sadece eğitim programı olarak sunulacaktır. Simülasyon programı, daha önce yukarıda da ifade edildiği gibi, yukarıda ayrıntıları verilen ana yazılım programı üzerinde çalışacak ve bu programın tüm özelliklerini kullanacaktır.
Eğitime katılan tüm kullanıcılara, başlangıç noktasında eşit sermayeye ve ana firma nezdinde eşit yetkilere sahip bir ve/veya birden fazla şirket (satış şirketi, taahhüt şirketi, bakım/onarım şirketi, vb.) kurma hakkı verilecektir. Bu noktadan sonra eğitim moderatörünün (eğitmenin) hazırlayacağı ve ana firmanın onaylayacağı alternatif senaryolar hazırlanacak ve katılımcıların kurduğu şirketlere, seçilen ve onaylanan senaryolara uygun bilgi, teklif ve opsiyonlar ortak bir alanda sunulacaktır.
Bu noktadan itibaren katılımcılar, kendi risk ve yönetim anlayışlarına uygun aksiyon almaya başlayacaklar ve gerekli gördükleri işlemleri yaparken, uygun bulmadıkları bazı işlemlerden de kaçınacaklardır. Sözgelimi, bazı katılımcılar daha stoklu çalışmayı tercih ederken, bazıları daha az stok taşımayı tercih edecek, fazla stok taşıyanlar stok maliyetine maruz kalırken, düşük stoğu tercih edenler ani talep artışlarında satacak mal sıkıntısı yaşayabileceklerdir. Peşin satmayı tercih edenler likidite sorunu yaşamayacak, ancak karlılık sorun yaşayacaklar; vadeli satanlar ise karlılık sorunu yaşamazken likidite sorunu yaşayacaklardır.
Moderatör (eğitmen), zaman zaman faiz oranlarını ve yabancı para kurları değiştirecek, alacaklarının vadesi borçlarının vadesinden daha uzun olan ve/veya alacaklarının büyüklüğü borçlarının büyüklüğünden daha fazla olan işletmeler artan faiz oranları ortamında, alacaklarının vadesi borçlarının vadesinden daha kısa olan ve/veya alacaklarının büyüklüğü borçlarının büyüklüğünden daha düşük olan işletmeler ise düşen faiz oranları ortamında zarara uğrayacaktır.
Benzer biçimde yabancı paraya karşı açık pozisyon taşıyan işletmeler (dövizli pasifleri dövizli aktiflerinden daha yüksek olan işletmeler) kurların arttığı koşullarda, yabancı paraya karşı uzun pozisyon taşıyan işletmeler (dövizli aktifleri dövizli pasiflerinden daha yüksek olan işletmeler) kurların düştüğü koşullarda zarara uğrayacaktır. Bütün işlemler sadece bir kabul tuşuyla gerçekleştirilecek ve tüm muhasebe kayıtları sistem tarafından otomatik olarak yerine getirilecektir.
Seanslar bittiğinde, gün sonu (end of day) işlemleri gerçekleştirilecek ve bu sırada, yabancı para kur değerlemesi (evalüasyon) işlemleri ve faiz oranları değerlemesi (reeskont) işlemleri, verilen güncel kur ve faiz oranı bilgilerine göre gerçekleştirilecek ve hem V.U.K.’na göre, hem de U.M.S. ve U.F.R.S.’na göre hazırlanmış mali tablolar üretilerek katılımcılara sunulacaktır.
Eğitmen, katılımcılarla birlikte mali tabloları inceleyerek, oluşan rakamların nedenlerini, kaynaklarını ve sonuçlarını açıklayacak, daha sonra yeni seanslara geçilecektir. Her bir seans bir aylık döneme eşit olacak ve 3 günde yapılacak 12 seans sonunda bir yıllık mali tablolar oluşacaktır. Eğitimin son seansında, oluşan mali tablolar yeniden ve ayrıntılı olarak gözden geçirilecek; katılımcılara, bir yıllık yönetme deneyimlerinin kuvvetli ve zayıf yönleri hakkında bilgi verilecektir, ayrıca ana firmanın talep etmesi halinde, her bir katılımcı hakkında yazılı bir rapor da hazırlanacaktır.
Eğitim Süresi
Simülasyonlu eğitim süresi 3 gün olarak tasarlanmıştır. Teorik eğitimin de 2-3 gün olarak tasarlandığı düşünüldüğünde, çalışanları bir hafta bloke etmemek için, iki eğitimin peş peşe değil, farklı zamanlarda yapılmasında fayda olacaktır, ancak iki eğitimin arasına çok süre girmesi de teorik eğitimde kazanılan bilgilerin aşınması sonucunu doğurabileceği için sorun yaratabilir.
Gerekli Donanım ve Ekipman
En gerekli olan koşul, yüksek hıza sahip bir internet bağlantısıdır. Ayrıca, konfigürasyonu daha sonra bildirilecek ve katılımcı sayısı kadar kullanıcı bilgisayarı (client), bu bilgisayarlara bağlanan bir yazıcı, kesintisiz güç kaynağı, projektör, katılımcı sayısı kadar finansal hesap makinesi, bloknot, vb. diğer eğitim malzemesi gerekmektedir. Tüm bilgisayarlarda Windows 10 Premium işletim sisteminin yüklü olması gereklidir. Eğitim notları (İşletmelerde Finansal Denetim ve Kontrol Teknikleri Kitapçığı) ve Similasyon Programı Kullanım Rehberi El Kitapçığı eğitmen tarafından dağıtılacaktır.
Ayrıca, tüm katılımcıları, donanım ve ekipmanı alabilecek genişlikte bir eğitim salonuna da ihtiyaç olacaktır. Bilgisayarlar arasındaki ağın (network) kurulması, simülasyon programının yüklenmesi, donanım ve yazılımın test edilmesi, olası hatalarının giderilmesi işlemleri eğitimden birkaç gün önce yapılacaktır. Bilgiişlem yazılım ve donanım uzmanımız tüm eğitim süresince eğitim salonunda olacak ve olabilecek sorunlara anında müdahale edecektir.
Sistemin muhasebe yazılım altyapısının oluşturulmasında kaynak olan bilgilerin yer aldığı kitabın kapak sayfası aşağıda görünülenmektedir (Hakan Şakar). Sözkonusu kitap, simülasyon eğitimlerinde eğitim notu olarak dağıtılacaktır.